Benzinli Arabalar Nasıl Çalışır?
|Benzinli Arabalar Nasıl Çalışır?
Ülkemizde en çok kullanılan araçların arasında son yıllarda ki yakıtlar da yaşanan fiyat artışları nedeniyle benzinli araçlar üçüncü sıraya gerilemiştir. Ülkemizde ki yaklaşık 12 milyonun üzerinde ki otomobillerin yaklaşık %60’a yakını benzinli araçlardan oluşsa da bu araçların %38’lik kısmı LPG ile birlikte çalışmaktadır. Sadece %25’lik bir araç sadece benzin ile çalışmaktadır. Bu da yaklaşık 4 milyon aracın yakıt tüketimini benzin ile yaptığı anlamına geliyor.
Şuan için üretilen tüm araçların motoru içten yanmalı olarak çalışmaktadır. İlk otomobiller üretildiğinde içten yanmalı ve dıştan yanmalı olarak ikiye ayrılmıştır. Ancak kullanım kolaylığı nedeniyle otomobil endüstrisinin de gelişmesinin etkisiyle içten yanmalı olan motorların kullanımı daha fazla tercih edilmiştir. Benzinli olarak çalışan motorların içten yanmalı olarak güç üretmesi ise belirli bir mantık ile yaşanmaktadır. Herkesin bildiği gibi araçların enerji üretmesi gerekmektedir. Bu enerjinin tekerlek sistemini hareket ettirmesiyle ile birlikte araç hareket kazanacak ve insanların normal şartlarda ulaşamayacağı birçok noktaya daha hızlı bir şekilde ulaşmasına yardımcı olacaktır. Şimdi ise benzinli araçların nasıl çalıştığına hep birlikte kısaca bir göz atalım.
Benzin motorun içerisine tek başına girmez. Karbüratör onu öncelikle buharlaştırır ve sıvı halden kurtararak yanmaya daha müsait duruma getirir. Bu işlemin ardından silindirin içerisine yönlendirilen yakıt hava ile birleşerek pistonların da etkisi ile birlikte enerjiyi ortaya çıkaracaktır. Yanmanın gerçekleşmesi için oksijen oranında belirli bir seviyede olması çok önemlidir. Sıra ile ilk olarak emme dediğiniz benzin deposundan motora benzinin çekilmesi işlemi gerçekleşir. Ardından sıkıştırma ve yanma işlemleri gerçekleşir. Bu iki işlem aracın hareket etmesi için gerekli olan enerjiyi açığa çıkaracaktır. Bu işlemin ardından ortaya çıkan gaz ise egzoz sistemi ile dışarı atılacaktır.